Er is sprake van een wettelijke bepaling met betrekking tot het automatisch eindigen van de partneralimentatie als de ontvanger gaat samenwonen, een geregistreerd partnerschap aangaat of in het huwelijk treedt. Op het moment dat het samenwonen, huwelijk of geregistreerd partnerschap daarna eindigt, herleeft het recht op alimentatie niet. Er hoeft vanaf het eerste moment dat de ex-partner een langdurige gezamenlijke huishouding gaat voeren geen partneralimentatie meer betaald te worden.
Samenwonen
Bij samenwonen gaat het om de ex-partner die gaat samenwonen als waren zij gehuwd. Er zijn doorgaans voor de betaler van partneralimentatie geen noemenswaardige problemen met betrekking tot het bewijs als een dergelijke situatie zich voordoet. Het mag voor beide partijen dan ook duidelijk zijn dat de betaling van de alimentatie aan de partner stopt. Een tussenkomst van de rechter is niet nodig. Als er onduidelijkheid bestaat met betrekking tot het samen wonen als waren zij gehuwd, dient eventueel wel de gang naar de rechter te worden gemaakt als de ontvanger aangeeft niet samen te wonen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een latrelatie of als gedaan wordt of daar sprake van is.
Gemeenschappelijke huishouding
Een latrelatie wordt niet gezien als het voeren van een gezamenlijke huishouding. Het gaat dus echt om het samenwonen in de vorm van een duurzame en gemeenschappelijke huishouding. De relatie dient dan ook de kenmerken te hebben die van toepassing zijn op het huwelijk, zoals samenwonen onder één dak, waarbij partners beiden bijdragen in de kosten van het voeren van een huishouding. De financiële gevolgen kunnen groot zijn voor de ontvanger van alimentatie als er gesteld wordt dat er sprake is van samenwonen. De rechter zal dit bij een aanwijsbare latrelatie dan ook niet snel aannemen.